TRADITIE(S)

Kennen wij onze eigen traditie(s) nog wel? En in welke mate staan wij open om deze te hertalen naar de hedendaagse context? Volgens Patrick Loobuyck en Paul Knop is er bij de Vlaamse jeugd en hun ouders op dit vlak toch wel een klein probleem. Zij spreken van levensbeschouwelijke (lees: tradities) ongeletterdheid. 

Hoe kunnen wij een degelijk oordeel vellen over iets dat we niet (meer) kennen? Hoe kunnen wij een oordeel vellen over anderen - iets waaraan we ons te vlug bezondigen misschien - indien we noch onze eigen tradities noch die andere tradities kennen? Hoe kunnen wij iets zinnigs zeggen over wat er in de wereld gebeurt, zonder die eigenlijk te begrijpen? Opnieuw: kijk naar de actualiteit, zowel in de Arabische wereld als in Japan.

Een kleine steekproef: kijk niet alleen naar jezelf, maar ook naar je familie of buren. Kennen zij hun tradities nog? Verzamel enkele verhalen van anderen over hun tradities. Je zal vooral tot verbijsterende conclusies komen als je ook mensen uit andere religieuze tradities zou aanspreken. Na de paasvakantie (heeft ook met iets uit de Europese traditie te maken!) kunnen we deze dan nader bespreken. P. Vermeylen (RKG)

Geen opmerkingen: