1984




We bekeken deze week fragmenten uit 1984, de verfilming van George Orwells gelijknamige klassieker. Op het einde gluurden we even mee binnen in Room 101 en enkele gezichten trokken bleek weg. Je zou van minder. Orwell schreef zijn visionaire toekomstroman over een samenleving geregeerd door Big Brother net na de Tweede Wereldoorlog. Maar wat is er eigenlijk uitgekomen van Orwells voorspellingen?

10 opmerkingen:

Maxim Spaey 6AMTts zei

In de film zijn er bijna overal camera's, Big Brother ziet alles. Als je nu op school bent wordt je ook non-stop gefilmd. Op de Oude Markt in Leuven hangen er ook camera's, in elke winkel ook,... Waar zijn er eigenlijk geen camera's meer vraag ik me dan af.
Dus dit is toch 1 van Orwells voorspellingen die uitgekomen is.

Wannes Swinnen 6AWiTStri zei

Het land waarin Winston Smith leeft, Oceanië is constant in oorlog. Ook bij ons nu is een land als de Verenigde Staten ook altijd in oorlog met andere landen en het ziet er niet naar uit dat deze oorlogen snel zullen stoppen. Dit is dan al de tweede voorspelling van Orwell die uitkomt.

De Bondt Anne-Sophie 6Awts zei

Het eten is niet meer zoals het vroeger was. Toen het meisje waar Winston verliefd op geworden was echte koffie, echte thee,... meenam was Winston verbaasd en vroeg zich af vanwaar dit kwam. Dit is ook in het heden zo. Het eten is niet meer zoals vroeger. Alles staat in naam van een zo goedkoop mogelijke prijs. Zelf vlees uit een proefbuis zal werkelijkheid worden!

Felix Goffin 6aWiTSv zei

Bij de seksscène in de gehuurde illegale kamer kijkt Winston uit het raam. Hij ziet een vrouw die een liedje, dat door een machine is gemaakt, aan het zingen is. Hij merkt op dat de vrouw dat liedje mooi kan zingen ondanks dat het liedje gemaakt is door een machine. Hiermee maakt hij duidelijk de voorspelling dat de toekomstige liedjes door computers gemaakt zullen worden. Hij heeft hier grotendeels gelijk. Tegenwoordig hoor je meer en meer muziek gemaakt door computers.

Brett Hartshorne(6witsba) zei

In de film zie je mensen kijken en aplaudiseren tijdens een executie. Men kikt op sensantie. Dit is nog steeds zo bij ons bv: de ophanging van Sadam Husein was een hit op youtube.

Harm Loontiens 6 wits zei

In de film worden mensen voortdurend gebrainwashed en worden geacht zo weinig mogelijk te weten. Dit gebeurd in deze tijd ook zo. Hoeveel geheime projecten, achtergrond van bepaalde personen,... worden er niet geheim gehouden? Mensen die er achter komen worden vaak onderdruk gezet of worden door geheime diensten beïnvloed...

Lut De Meyer 6AWiTS zei

Je ziet voortdurend nieuwsflashes op grote tv-schermen. Ook nu krijgen we constant nieuws te horen op de radio, op tv, in de krant, op internet. Als er nu ergens iets gebeurt, zal de rest van de wereld dit zeer snel weten.

Anoniem zei

Beste Brett,

Wij zouden u er graag willen op wijzen dat "kikken" zoals u het schreef een foute spelling is. De juiste spelling is echter "kicken".
Gunther, zoals u ziet doen wij een deel van u werk. Wij zouden het appreciëren dat u ons hiervoor vergoed (in punten).

Mvg

Mr. Goffin en Mr. Spaey

'Günther' zei

Felix en Maxim, ik had jullie zeker vergoed, als jullie in de laatste zin 'vergoedt' hadden geschreven. Nu denk ik er eerder aan jullie naar Room 101 te sturen!

Felix en Maxim zei

Oh nee! Niet Room 101!