PUBLIEKE RUIMTE - PUBLIEKE SFEER (R.K.G.)

Wat is publieke ruimte? Is niet alles waar ik kom private ruimte? Het is toch mijn zaak waar ik ga en sta? In hoeverre kan/mag ik mezelf laten gelden in de publieke ruimte? In hoeverre zijn we nog begaan met de publieke ruimte?

Onder publieke ruimte wordt de plaats verstaan waar men onder de mensen kan komen zonder dat men deze hoeft te ontmoeten. Hannah Arendt vergelijkt de publieke ruimte met een tafel – een voorwerp dat mensen niet zonder meer verenigt, maar dat hen samenbrengt en uit elkaar houdt. Die tafel belet dat mensen ‘over elkaar heen gaan struikelen’. Door de ruimte rond die tafel te delen wordt de verdeeldheid niet opgeheven, maar kan ze juist verschijnen. Tot de publieke ruimte toetreden betekent voor Arendt dat mensen zich kunnen tonen.

In hoeverre is de publieke ruimte een ruimte waarin de verschillende levensbeschouwingen nog aan bod kunnen komen? Maak een foto in de publieke ruimte waarin volgens jou levensbeschouwing/religie tot uiting komt. Met een woordje uitleg natuurlijk, zoals Alexandra deed. RKG (mijnheer Vermeylen)