YEAH, LEKKER LEZEN

David uit 6Toe spreekt me vandaag na de les aan. Of ik De eenzaamheid van de priemgetallen al had gelezen? Niet dus. Maar ik ken het wel. David is al de vijfde die het mij aanraadt.

Vermits we dezelfde muzieksmaak hebben (inderdaad: de Yeah Yeah Yeahs!), is de kans groot dat we in de toekomst ook op het gebied van literatuur beste maatjes worden. David, morgen begin ik in dat boek. Maar mag ik jou intussen ook iets aanraden? Wel: Mijn vriendschap met Jezus.


Ongetwijfeld hebben jullie ooit een roman gelezen die je iedereen kan aanbevelen. Dat komt goed uit. Elke keer als ik een literatuurlijst afprint, denk ik: en die roman moest er eigenlijk nog bij, en die, en die... Ik geef mijn literatuurlijst nu volledig uit handen. Jullie beslissen. Welke boeken moeten we dit jaar nog lezen? En waarom?

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Veel leerlingen lezen niet graag. Ze kijken liever tv, of ze skaten elke dag. Daar is niks mis mee. Integendeel! Maar ja, voor het vak Nederlands moet je nu eenmaal of en toe een boek lezen. 'Moeten', wat een vies woord. Dat vindt Ken ook. En daarom probeer ik hem dit jaar nog een laatste keer te overhalen in een mooi boekje te duiken. Ik raad hem dan ook een juweeltje aan: 'Oscar en Oma Rozerood' van Eric-Emmanuel Schmitt. Ik breng het donderdag voor hem mee. (Natuurlijk mogen ook de anderen dit boekje lezen.)

http://www.uitgeverijatlas.nl/result_titel.asp?Id=2594

(G.Convens)

Nicco Araldi 6lospc zei

Nog enkele aanraders: de Harry Potter serie (JR Rowling) en de Lord of the Rings serie (J.R.R. Tolkien)+ de hobbit, het voor boek van de lord of de ring serie. Dit is van de zelfde auteur als de boeken van Lord of The Rings.

maarten de gols(6 info B) zei

Yes Eerste

Ik heb eigenlijk twee boeken die ik wel goed vind: De Peetvader van Mario Puzo en De dame met de camelia's van Alexandre Dumas Fils

De Peetvader kent iedereen wel denk ik maar als ik eerlijk ben is de boek minstens 10 keer zo goed als de films. Het is misschien wel de beste boek die ik tot nu toe al gelezen heb.

De tweede boek is De dame met de camelia's van Alexandre Dumas Fils. Het is een heel ander thema dan de peetvader maar het verhaal pakt je veel meer.

Het zijn twee boeken waar je heel hard in op kan gaan. Maar ze hebben wel totaal verschillende thema's.

Stefan Geelen (6info) zei

Yes derde, wacht, wat?

Ik raad de serie Dune (Duin) van Frank Herbert aan. Het zijn nogal dikke boeken maar zeer de moeite waard als je graag science-fiction leest.

Vincent Bouillart 6info4a zei

Een absolute aanrader is Nefast voor het konijn ! Het zijn allemaal kleine verhaaltjes waar er altijd wel iets gebeurd en het hoofdpersonage moet dit dan oplossen op de grappigste manieren die er maar zijn. Een echte aanrader. En zelfs als je niet graag leest kan je stoppen wanneer je maar wilt.

Demuylder Maarten 6lospc zei

henna op je huid

Matthias Barthels zei

op weg, geschreven door Jack Kerouac

Anoniem zei

Mooi mooi mooi. Maar waarom moeten we die boeken lezen?

(G. Convens)

Bram Laes (6LOSPc) zei

De Engelenmaker van Stefan Brijs

Dit is een absolute aanrader. het is een boeiend verhaal met zeer verrasende wendingen.

Iris ten Bosch (6lospB) zei

Ik raad jullie allemaal aan het boekje 'Graz' van Bart Moeyaert te lezen. Het is een dun boekje(101 p) en het leest enorm vlot. Eenmaal je er in begint, ga je er helemaal in op. Ik heb het in ieder geval met veel plezier gelezen!

David Hanneuse 6 TOE zei

Ik raad 'De Grens' van de Finse schrijfster Riikka Pulkkinen zeker aan.
Het is een verhaal dat je vanaf het begint vastgrijpt en je niet loslaat tot de laatste pagina. Het type verhaal lijkt een beetje op die van 'De eenzaamheid der priemgetallen'. Het is niet even goed geschreven, het is ook een heel andere schrijfstijl, maar het verhaal is wel pakkender.
Zeker een topper.

En natuurlijk moet je ook gewoon 'De eenzaamheid der priemgetallen' lezen. Het is echt op een ongelofelijke manier geschreven.

anton zei

Ik zelf zou mensen Catch-22 aanraden. Uiteraard vertaald maar dit behoord tot de lijst van boeken die mensen gewoon moeten gelezen hebben. Ook de Neuromancer is de moeite waard gezien het feit dat meeste science fiction hier van afkomt. Dit boek is de grondlegger van wat men de CyberPunk noemt. Zie de Matrix

Maxim Spaey 6AMTts zei

Ik vind de vliegeraar zeker een aanrader.

Anoniem zei

Ik raad Turks fruit van Jan WOlkers aan. Het brengt je veel emoties en het is ook nog is goed geschreven.
Ook raad ik het boek komt een vrouw bij de dokter van kluun aan. Het boek gaat over een man waarvan zijn vrouw kanker heeft en tog blijft hij haar bedriegen. In het begin haat je de man echt maar naarmate het boek vordert begin je hem te begrijpen en zelfs respect voor te krijgen. Dit is een van de betere boeken die ik heb gelezen.
Neal

Anoniem zei

Daantje de wereld kampioen van Roald Dahl.
Waarom? iemand met veel fantasie en die zich echt inleeft in een verhaal, gaat zich bij dit boek goed amuseren. Roald Dahl schrijft echt mooie verhalen.

Roald

Maarten|6InfoB zei

In de boekenlijst staat maar 1 boek van Pieter Aspe. Is dit om er gewoon een uit te pikken of heeft dit boek echt iets speciaal? Volgens mij zijn alle boeken van Pieter Aspe even literair hoogstaand. Daarom wil ik ze allemaal aanbevelen. Het laatste boek die ik las: "Onvoltooid verleden" is dus ook zeker een aanrader

mommaers ward 6lob zei

hotel New York van de schrijver Rob Van Olm

een spannend boek met veel afwisseling en actie's, en vele interesante personages met elk hun eigen verhaal en persoonlijke trekjes

Matthias Barthels zei

Amerika/der verschollene van Franz Kafka. Een verhaal dat wel eindeloos lijkt te worden.